autogeekonline car wax, car care and auto detailing forum Autogeek on TV
car wax, car care and auto detailing forumAutogeekonline autogeekonline car wax, car care and auto detailing forum HomeForumBlogAutogeek.net StoreDetailing Classes with Mike PhillipsGalleryDetailing How To's
 

» Detailing Classes

New Dates Available for the Autogeek Roadshow!
Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 21 to 30 of 30
  1. #21
    Senior Member 2black1s's Avatar
    Join Date
    Jan 2015
    Posts
    463
    Post Thanks / Like

    Re: Flex 3401 stopped working

    Quote Originally Posted by Z06-Goose View Post
    … This is my problem and it's a weird one, if I'm working on a flat panel, it works fine, if I work on a vertical panel it works intermittent and dies, and starts losing power as if fatigued.
    This happens while hot or cold...
    I had a similar experience with an old rotary of mine. It turned out to be the power cord which had developed a break in the wire near the strain relief where the cord exits the machine. It would cut-out intermittently as the orientation of the machine changed.

    It's an easy diagnosis and fix... simply get the machine running and the wiggle the cord. If it cuts in-and-out while manipulating the cord then that's the problem.

    All you need to do for the repair is simply cut the cord to remove the offending section and reattach. Or get a new cord if the existing one is getting too short for your liking.

  2. Likes PaulMys liked this post
  3. #22
    Senior Member PaulMys's Avatar
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    L.I. NY
    Posts
    5,514
    Post Thanks / Like

    Re: Flex 3401 stopped working

    Quote Originally Posted by 2black1s View Post
    I had a similar experience with an old rotary of mine. It turned out to be the power cord which had developed a break in the wire near the strain relief where the cord exits the machine. It would cut-out intermittently as the orientation of the machine changed.

    It's an easy diagnosis and fix... simply get the machine running and the wiggle the cord. If it cuts in-and-out while manipulating the cord then that's the problem.

    All you need to do for the repair is simply cut the cord to remove the offending section and reattach. Or get a new cord if the existing one is getting too short for your liking.
    ^^This^^

    And the repair could not be more simple.
    It is no coincidence that man's best friend cannot talk.

  4. #23
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2006
    Posts
    898
    Post Thanks / Like

    Re: Flex 3401 stopped working

    I want to thank you guys for the feedback to my questions and comments.
    I was able to verify the power cord to be the culprit.
    I placed the order today for a new one.
    This machines are easy to work on, I was able to replace the brushes with ease and slapped it back together with no problem.
    -Goose
    2007 Audi RS4

  5. Thanks 2black1s thanked for this post
    Likes SWETM liked this post
  6. #24
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2015
    Posts
    159
    Post Thanks / Like

    Re: Flex 3401 stopped working

    Quote Originally Posted by 2black1s View Post
    I had a similar experience with an old rotary of mine. It turned out to be the power cord which had developed a break in the wire near the strain relief where the cord exits the machine. It would cut-out intermittently as the orientation of the machine changed.

    It's an easy diagnosis and fix... simply get the machine running and the wiggle the cord. If it cuts in-and-out while manipulating the cord then that's the problem.

    All you need to do for the repair is simply cut the cord to remove the offending section and reattach. Or get a new cord if the existing one is getting too short for your liking.
    Just had this exact problem with one of my 3401 polishers. Cut off a foot of cord, reattached, worked great! Went ahead and ordered a 25 foot replacement instead of the stock 15 foot. Much better!

  7. Likes TTQ B4U liked this post
  8. #25
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2006
    Posts
    898
    Post Thanks / Like

    Re: Flex 3401 stopped working

    Quote Originally Posted by DetailDrivenEugene View Post
    Just had this exact problem with one of my 3401 polishers. Cut off a foot of cord, reattached, worked great! Went ahead and ordered a 25 foot replacement instead of the stock 15 foot. Much better!
    As I said, I’ve ordered a new cable. They do say is an upgraded cable. Hopefully is a longer one.
    Question, though.
    Did the cable you’ve ordered come with crimped end connectors?!
    -Goose
    2007 Audi RS4

  9. #26
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2015
    Posts
    159
    Post Thanks / Like

    Re: Flex 3401 stopped working

    Quote Originally Posted by Z06-Goose View Post
    As I said, I’ve ordered a new cable. They do say is an upgraded cable. Hopefully is a longer one.
    Question, though.
    Did the cable you’ve ordered come with crimped end connectors?!
    Yes, it had the crimped ends like the factory cord. I ordered mine from the flex parts supplier mentioned earlier in this thread. It was about $60 shipped. The next day, my local P&S supplier came through to deliver some supplies. He carries a 15 foot cord identical (same markings even)to the original flex cord for under $20. Now I know. Lol.

  10. #27
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2006
    Posts
    898
    Post Thanks / Like

    Re: Flex 3401 stopped working

    Quote Originally Posted by DetailDrivenEugene View Post
    Yes, it had the crimped ends like the factory cord. I ordered mine from the flex parts supplier mentioned earlier in this thread. It was about $60 shipped. The next day, my local P&S supplier came through to deliver some supplies. He carries a 15 foot cord identical (same markings even)to the original flex cord for under $20. Now I know. Lol.
    Just an update.
    Tonight I've replaced the power cord, and the machine is up and working strong!
    Huge thanks again everyone!

    On another issue...
    I have another flex 3401 that is completely dead.
    After replacing the cable and the brushes, still a no go.
    This is my back-up Flex 3401. I have two, and this is the first one I've ever bought about 12 years ago.
    I'm temped in ordering the switch, or perhaps send it over for repair.
    -Goose
    2007 Audi RS4

  11. #28
    Senior Member TTQ B4U's Avatar
    Join Date
    Jan 2016
    Location
    Central Ohio
    Posts
    4,300
    Post Thanks / Like

    Re: Flex 3401 stopped working

    Quote Originally Posted by Z06-Goose View Post
    Just an update.
    Tonight I've replaced the power cord, and the machine is up and working strong!
    Huge thanks again everyone!

    On another issue...
    I have another flex 3401 that is completely dead.
    After replacing the cable and the brushes, still a no go.
    This is my back-up Flex 3401. I have two, and this is the first one I've ever bought about 12 years ago.
    I'm temped in ordering the switch, or perhaps send it over for repair.
    Glad it's up and running again. Mine is going strong and about to get a workout on a nice Jag today. My plans are to add another Flex to my cabinet early next year but I'm waiting to see if there's a new and updated version coming out. Even then, I'm actually a little hesitant on that just given the current model has been so reliable.

  12. Likes VISITOR liked this post
  13. #29
    Senior Member rangerbay's Avatar
    Join Date
    Jun 2017
    Location
    Enterprise, Al.
    Posts
    256
    Post Thanks / Like

    Re: Flex 3401 stopped working

    Quote Originally Posted by TTQ B4U View Post
    Glad it's up and running again. Mine is going strong and about to get a workout on a nice Jag today. My plans are to add another Flex to my cabinet early next year but I'm waiting to see if there's a new and updated version coming out. Even then, I'm actually a little hesitant on that just given the current model has been so reliable.
    I think there's a new version coming out shortly with a plastic shroud instead of metal, and handle like the 15 orbital.

    Bill

  14. #30
    Senior Member TTQ B4U's Avatar
    Join Date
    Jan 2016
    Location
    Central Ohio
    Posts
    4,300
    Post Thanks / Like

    Re: Flex 3401 stopped working

    Quote Originally Posted by rangerbay View Post
    I think there's a new version coming out shortly with a plastic shroud instead of metal, and handle like the 15 orbital.

    Bill
    Hmmm......life has too much plastic in it already. I'll take the weight and quality vs plastic. May have to stick to what I know works well.

  15. Likes Finick liked this post
Page 3 of 3 FirstFirst 123

Similar Threads

  1. Replies: 15
    Last Post: 04-09-2017, 02:50 PM
  2. Flex 3401 intermittently working
    By Ted Y in forum Flex Polishers
    Replies: 9
    Last Post: 07-12-2015, 08:04 PM
  3. Flex 3401 Stopped Working - Brushes?
    By grambow in forum Flex Polishers
    Replies: 1
    Last Post: 03-06-2015, 11:38 PM
  4. Test Spot vs Working Area - Using a Flex 3401
    By bwatereagleman in forum Ask Mike Phillips your detailing questions!
    Replies: 13
    Last Post: 06-09-2014, 03:49 PM
  5. HELP urgent! Flex 3401 stop working
    By fabz in forum Flex Polishers
    Replies: 22
    Last Post: 12-21-2011, 12:42 AM

Members who have read this thread: 72

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

» November 2019

S M T W T F S
2728293031 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30